Boyama

Genel olarak, yaş boya uygulamaları epoksi ve polüretan başta olmak üzere mikronlu olarak uygulanmaktadır.

Açık alanda kalan birçok ürün yukarda belirtilen boya türleri ile boyanır.

Yapısal çelikler, kumlama sonrası shop primer astar, ara kat astar ve son kat boya ile uygulaması tamamlanır. Bu katlar arası birinci kat 20 mikron ikinci kat 100 mikron üçüncü kat 100 – 150 mikron arası boya uygulaması yapılır.

Ağır iş makineleri, kullanım durumlarına göre yüzeydeki boya miktarı yapısal çelik ayarında olup, genel olarak purakrilik, diğer adıyla polüratan boya ile boyanmaktadır. Kalınlık mikronları genel olarak yapısal çeliğe benzemektedir.

Cebri Boru, genel olarak HES (Hidro Elektrik Santrali), köprü ve viyadükler yine epoksi boya cinsi ile boyanıp, boya katları farklılık görstemektedir. Kalın materyalden yapılan bu malzemeler, Kumlaması da diğer materyallere göre aşınıdırıcılığı fazla olmalıdır. Birinci katta 250 mikron astar, ikinci kat 250-300 mikron astar, üçüncü kat 250-300 mikron astar şeklinde uygulama yapılır.

Genel olarak Cebri boruların kumlamadan sonra uzun dönem toprak altında kalabilmesi için, zift içerikli zikrinç astar uygulaması yapılır. Boya olarak, her nekadar epoksi kullanılsa da, purakrilik boya da aynı yüzeyler için uygundur.

Akrilik, Epoksi, Selülezik , Sentetik, Rapid Boya çeşitleridir.